26 Ocak 2016 Salı

Araba çarparsa (hukuken) yapmanız gerekenler. (rehber)

Araba çarpması durumunda bisikletteki hasarı karşılatmak için yapılması gerekenler hakkında.

Başlıyoruz...

Araba çarpması durumunda hukuken yapmanız gerekenler---

Bir düşünün; Her zamanki rutin antrenmanlarınızdan birini yapıyorsunuz, eve oldukça yaklaştınız. Bir kavşak, size yeşil yanıyor ve haliyle pedal kesmediniz ve yeşil ışıkta geçtiniz. Harika! 3 dakikaya evdesiniz.

Aniden kavşaktan sanki siz görünmezmişsinizçesine üzerinize doğru gelen arabayı farkettiniz... Size çarpıp yolun dışına kadar atıyor. Fakat mucizevi bir şekilde yara almadınız ve bisikletinize doğru yöneldiniz. İşte tam o anda size kesilmiş faturayı farkettiniz.. Maşanız yamulmuş, kadronuz ortadan ikiye ayrılmış, jantlarınızın ikisi de yamulmuş.

Ve sürücü tabi ki özür dilemekte. Hemen arabasından fırlar ve özür diler! "Kusura bakma, seni görmedim!" diyerek açıklar durumu. İyi durumda olduğunuza emin olduktan sonra (en azından biryerinizi kırmadığınıza) ona iyi olduğunuzu söyleyin. Eğer iyi biriyse size masrafınızı ödemeyi teklif edecektir, iyi birine benziyor evet, numarasını alın.

Kulağa tanıdık geliyor mu? Benim başıma geldi. Ve çok kez de duydum "verdiği numara yanlış" veya "telefonlarını açmıyor" veya "ödemeyi reddediyor" veya "aniden önüme çıktı ben ne yapabilirdim!" gibi.

Peki bu araç sürücüleri neden kıvırıyor? Aslında bu bilindik bir şey. Size telefonunu verdiğine pişman olan sürücü o an kazanın nasıl olduğunu düşünmeye başlıyor ve o an fark etmediğiniz bir sakatlığınızın olabileceğini (bunu da onun karşılaması gerektiğini fark ediyor) ve tam o an kafasının içinde binlerce dolarlık tilki dolaşmaya başlıyor, olasılıkları bir bir düşünmeye çalışıyor ve sigorta oranlarını düşünüyor... Ve sigorta oranları için korkmaya başlıyor. Ve bir gecede duyguları tamamen değişiyor! Bu onun hatası değildi! Neden cefasını o çeksin değil mi?

Peki şimdi ne yapacaksınız? Sigorta bilgilerini bilmiyorsunuz. Tanık yok. Adama ulaşmanız mümkün değil. Kazanın polis kaydı yok. Belki de ona güvenip plakasını bile almadınız. Ne kadar berbat bir durum. Bisikletiniz de pahalı olduğunu hesaba katarsak, bittiniz...

Neyse ki bu önlenebilir bir durum. Bu berbat duruma düşmemeniz için kaza sonrası ne yapmanız gerektiği konusunda size yardımcı olayım.


Kazadan sonra yapılması (ve yapılmaması) gerekenler:

1- Polisi arayın
Bu, her zaman geldikleri anlamına gelmez. Belki de siz yaralanmadığınız için gelmeyi reddedecekler veya gelmeyeceklerdir. Fakat yaralanmadığınıza emin misiniz? Nereden biliyorsunuz? Diz, omuz ve bilek yaralanmalarının tam olarak belirginleşmesi 2 günü alabilir. Peki ya kafa darbeleri ve beyin kanaması? Benzer bir kazayla başlayıp, bisikletçinin "iyiyim" deyip evine gittiğini ve birkaç gün sonra ağrı şikayeti ile hastaneye gittiğine çokça tanık olduk. Polise iyi olduğunuzu söylemek yerine iyice düşünün. Onlara oldukça hızlı çarpıştığınızı ve bir hastane kontrolüne ihtiyacınız olduğunu söyleyin.

2- Asla "Birşeyim yok" deyip geçmeyin
Sonradan ortaya çıkan bir sağlık probleminde, kaza sonrası sürücüye emin bir şekilde "iyiyim, birşeyim yok" beyanı verdiğiniz için sigorta şirketi tedavinizi karşılamayı reddedebilir. Eğer kaza sonrası illa birşey söylemek için kendinizi mecbur hissediyorsanız, emin olmadığınızı söyleyin. Ve doktor kontrolü istediğinizi mutlaka belirtin.


3- Sürücünün Sigorta(kasko) - Ehliyet - Kimlik bilgilerini alın
Eğer polis gelmezse, sürücü size hasarınızı karşılayacağını söyleyip tüymeye çalışacaktır muhtemelen. Şunu unutmayın: onu tanımıyorsunuz. Bir lafına güvenecek kadar tanımıyorsunuz onu. Plakasını alın, ehliyet bilgilerini ve kasko bilgilerini alın. Telefonunu alın. İsterseniz emin olmak için hemen bir çağrı atın. Her şeyin fotoğrafını çekin! Kimliğinin, ehliyetinin, kasko bilgilerinin, kaza yerinin, bisikletinizin, aracının, aracın plakalarının, aracın hasarının.


4- Görgü tanığı bulmaya çalışın
Olayı gören olabildiğince çok insanın bilgilerini ve telefonnunu alın. Tanıklıklarına ihtiyacınız olabilir.


5- Hemen doktora gidin
Eğer doktor birşeyiniz olmadığına kanaat getirirse harika. Fakat herkese iyi olduğunuzu söyler ve doktora gitmezseniz ve bir süre sonra ağrı şikayetiniz olursa bunu sigorta(kasko) şirketine açıklamanız oldukça zor olacaktır ve ağrılarınızın sebebinin kaza olmadığını savunmaya çalışacaklardır.

6- Kanıtları kaybetmeyin
Belki bisikletinizi hemen tamir ettirmek isteyeceksinizdir. ASLA! Bisikletinizi tam olarak kaza sonrası göründüğü gibi muhafaza edin (kaza sonrası çekmiş olduğunuz fotoğraflardaki gibi). Bir bisikletçiye götürün fakat tamir ettirmeyin. Sadece bisikletteki hasar hakkında uzman görüşünü alın. (tamir maliyeti) Bisikletinizi kazadan sonraki gibi saklayın, sigortadan paranızı alana kadar.

Önemli bir not daha:
Tecrübeyle sabittir ki, kasko şirketleri kendi müşterinin arabası bir bisiklete çarptığında, eğer bisikletçi yaralıysa olaya daha duyarlı hale gelirler. -Küçücük bir yara dahi olsa- Tersine, sadece maddi hasarlı bir bisiklet-araç kazasında kasko şirketleri olayı görmezden gelebiliyor veya ödeme yapmayı reddedebiliyor. Tutup da yaralı taklidi yapmanızı söylemiyorum. (bu dolandırıcılığa girer) Bırakın da buna doktor karar versin.

-Bob Mionske

Orjinal link:
Legally Speaking: What to do if you're hit by a car - VeloNews.com

Kaynak : www.bisikletforum.com

Umarım asla bunlara ihtiyacınız olmaz. Kazasız pedallar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder